در سال 2003 در محل استقرار نيروهاي سازمان ملل متحد در بغداد، 22 نفر از این امدادگران از جمله «سرجیو ویهرا دل ملو» فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل جان خود را از دست دادند. از آن سال با تصويب مجمع عمومي سازمان ملل روز 19 اوت به عنوان روز جهاني بشردوستي نامگذاري شد؛ تلاشي حداقلي براي به يادآوردن كساني كه براي كمك به همنوعانشان جان خود را فدا كردند. امسال در مراسمي كه به عنوان يادبود اين روز برگزار شد اعلام شد كه در سال گذشته دستكم 155 امدادگر سازمان ملل در گوشه و كنار جهان جان خود را از دست دادهاند و 171 نفر هم به شدت زخمي شدهاند. به گفته سازمان ملل اين اعداد نسبت به يكسال قبل 66 درصد افزايش يافته است و در كنار روزنامهنگاراني كه در ميدانهاي جنگ هدف حمله قرار ميگيرند، بايد از نيروهاي امدادي به عنوان ديگر قربانيان جنگهاي امروزي ياد كرد. تغيير ماهيت جنگها و گسترش دامنه آنها ميان نيروهاي بينالمللي يا دولتي با گروههاي شورشي و تروريستي سبب شده است امنيت «سوم شخص»هاي حاضر در ميادين بيش از گذشته به خطر بيفتد. همانطور كه در گزارش اين شماره درباره هلال احمر افغانستان هم توضيح داده شده است، گروههاي تروريستي و شورشيان نيروهاي امدادي را بخشي از نظم موجودي ميدانند كه عليه آن شوريدهاند و به همين دليل از شليك به شاهدان عيني جنگ (روزنامهنگاران و امدادگران) و كشتن آنها ابايي ندارند.
البته مرگ شاهدان عيني ريشه امروزي ندارد. در جنگ تحميلي هشتساله شمار زيادي از امدادگران هلال احمر جمهوري اسلامي ايران، به شهادت رسيدند يا جانباز شدند. حضور امدادگران به عنوان بخشي از واقعيت جاري جنگ در تمام لحظات و دقايق آن ساري و جاري بود و همين فرصتي شد براي پرداختن به نقش رشكبرانگيز و باشكوه هلال احمريها در جريان هشت سال دفاع مقدس. در كنار آن هم به مساله مهم حمايت از امدادگران در ميدانهاي جنگ پرداختيم. تاريخ دفاع مقدس در هلال احمر زير و بم و شنيدنيهاي بسياري دارد. داستان جالب و خواندني قطار هلال احمر و خاطرات پرشور امدادگراني كه هنوز ميان هلاليها هستند مطالبي بود كه براي اين موضوع گردآوري شدند.
روزنامهنگاران و امدادگران مطابق عرف و قوانين بينالمللي در ميان گروههاي حمايتشده جهاني براي حضور در ميدانهاي جنگ هستند، آنها شاهداني هستند كه از غصههاي جنگ براي ما روايت ميكنند، و بايد حمايت از آنها در شعار و عمل در دستور كار قرار ما گيرد؛ به خصوص اينكه ايران هميشه در ميان قربانيان ترور جاي داشته است. شهادت محمود صارمي خبرنگار خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران به دست طالبان افغانستان، ربايش و اسارت امدادگران هلال احمر در ليبي دو نمونه ساده از رويارويي با گروههاي شورشي است، به اينها صدها شهيد امدادگر را نيز بايد اضافه كرد. گراميباد ياد و خاطره شهداي امدادگر و روزنامهنگار.
یادداشت در ماهنامه ماهنو شماره ۴۶
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر